3D modellezés

3D számítógépes grafika, 3D modellezés
 
A 3D számítógépes grafika szakterületén 3D modellezésnek nevezik azt a folyamatot, amellyel egy három dimenziós tárgy (akár élettelen, akár animált) matematikai, drótvázas reprezentációját készítik el. A termék neve a 3D modell. Megjeleníthető mint egy kétdimenziós kép az ún. 3D renderelési eljárással vagy a fizikai jelenség számítógépes szimulációjával. A modellek előállíthatóak fizikai mivoltukban is az ún. 3D nyomtatókkal.
  A modellek elkészíthetőek automatikusan vagy manuálisan. A manuális modellezési eljárás a 3D komputer-grafikához a geometriai adatokat hasonlóan állítja elő, mint a szobrászat. (Ld. még 3D modellezés a Wikipédiában)

3d modell
A képeken látható valamennyi modell a Rhinoceros szoftverrel készült. (További 3D képek)

Rhinoceros

 A Rhinoceros egy új 3-D szabad-formájú tervezőeszköz. Kezdje akár egy vázlattal, rajzzal, megfogható modellel vagy csak egy ötlettel - a Rhinoceros rendelkezik a megfelelő eszközökkel a pontos modellezéshez. Az így készült modell alkalmas renderelés, animáció, rajzolás, mérnöki tervezés, analízis és gyártás céljaira.

Rhinoceros 3D software

Csak a képzelőerő és egy normál PC szükséges. A Rhino egy NURBS* 3-D modellező Windows platformra.

  • Szabad formájú 3-D görbe, felület és test modellező eszközök. A Rhino-val szinte bármilyen elképzelhető alakzat modellezhető.
  • Megfelelő pontosság a tervezéshez, prototípus készítéshez, mérnöki munkához, analízishez vagy a gyártáshoz.
  • Kompatibilis az Ön többi tervező, rajzoló, CAM, mérnöki, analízis, renderelő, animációs és illusztrációs szoftverével. Közvetlen 3-D digitalizáló támogatás.
  • Olyan egyszerű megtanulni és használni, hogy Ön a tervezésre és a vizualizációra koncentrálhat.
  • Gyors, még egy közönséges laptopon is. Nem kell hozzá különleges hardver.

(További részletek angolul, az ingyenes Rhino Evaluation verzió letölthető innen! )
 www.digit.hu fel    vissza