Összehasonlítás

Szűrés

TOP termékek

Digit blog - hírek, tesztek, tanácsok

Baross hitelprogram

2023.02.03 11:32
Baross hitelprogram

Három fő területre fókuszál a február 1-jén indult, 700 milliárd forintos keretösszegű, Baross Gábor nevével fémjelzett gazdaságélénkítő hitelprogram: az eddigi legnagyobb volumenű, előre bejelentett állami hitelkonstrukció a forgóeszköz- és a beruházási hitelezés mellett kiemelten támogatja az energiahatékonysági beruházásokat, az úgynevezett zöld beruházási hitel formájában.

A programban kínált hitelek kamata forinthitel esetén legfeljebb 6, euróhitelnél maximum 3,5 százalék, a zöldhitelek esetében forintban maximum 5, euróban 3 százalék.

A hivatalos nevén Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram három alprogrammal fut: a forgóeszközhitel a likviditási hiány csökkentésére és forgóeszközök finanszírozására vehető igénybe, kamata a forinthitelek esetén maximum évi 6 százalék, euróhitelnél legfeljebb 3,5 százalék. Futamideje akár 3 év is lehet és rulírozó formában is igénybe vehető. A választható törlesztés 1, 3 vagy 6 havonta történhet.

A beruházási hitel új vagy már megkezdett beruházásokra, gépek berendezések, vásárlására - lízing keretében is - fordítható: forinthitelnél ugyancsak évi maximum 6 százalékos, euróhitel estén 3,5 százalékos kamattal. A beruházási hitel futamideje akár 8 év is lehet, türelmi idővel, 1, 3 vagy 6 havi választható törlesztéssel.

A Baross-hitelprogram harmadik alpontja az úgynevezett zöld beruházási hitel, amely már megkezdett vagy új energiahatékonysági és megújuló energiát termelő beruházásokra vehető igénybe. Az energetikai beruházás kiegészítő elemeként technológiai korszerűsítés is finanszírozható. A zöldhitel esetén a forintban folyósított hitelek kamata legfeljebb 5 százalék, euróhitelnél maximum 3 százalék lehet évente. A futamidő akár 10 év is lehet, 2 év rendelkezésre tartási és türelmi idővel, valamint 1, 3 vagy 6 hónapos választható törlesztéssel.

A célzott vállalkozások olyan hazai kis-, közepes és nagyvállalatok, amelyek devizabelföldi gazdálkodó szervezetnek minősülnek, válságérintettségüket nyilatkozat formájában igazolják és a támogatott hitelekre vonatkozó uniós szabályozás feltételeinek megfelelnek.

A hitelek teljes összege nem haladhatja meg az elmúlt 3 év lezárt pénzügyi adatai alapján a vállalkozás átlagos éves árbevételének 15%-át, vagy a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónap energiaköltségének 50%-át, illetve a válság által kiemelten érintett kkv esetében a 12 havi, - nagyvállalat esetén a 6 havi - likviditási szükségletet.

Jelentkezni a kereskedelmi bankoknál és az EXIM honlapján is lehet. A hiteltermékekre vonatkozó pontos feltételek az EXIM Magyarország weboldalán is elérhetők.