Összehasonlítás

Szűrés

TOP termékek

Digit blog - hírek, tesztek, tanácsok

Újabb 200 milliárd a Baross hitelprogramra

2024.01.18 10:44
Újabb 200 milliárd a Baross hitelprogramra

Újabb, ezúttal 200 milliárd forintnyi többletforrással 2024-ban is folytatódik a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram.

Január 15-től igényelhetik a vállalkozások a program korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel kínált termékeit. A tízéves futamidejű hitel és az ötéves futamidejű lízing kamata forintban akár 5 százalék, euróban akár 3 százalék is lehet.

Az előző évhez hasonlóan a hazai vállalatok kereskedelmi bankoknál, lízingcégeknél, valamint az EXIM-nél közvetlenül is igényelhetnek finanszírozást. A termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházások mellett az EXIM támogatja a magyar vállalatok külföldi befektetéseit, logisztikai-, szállítmányozási- és termelőeszközök finanszírozását, illetve a fenntarthatóságot és az energiahatékonysági fejlesztéseket. Az EXIM a kis- és középvállalkozások, illetve a nagyvállalatok számára 10 éves futamidejű hitelt és 5 éves futamidejű lízinget kínál, melyek kamata forintban akár 5%, euróban akár 3% is lehet. Ez lényegesen kedvezőbb a jelenleg elérhető, piaci kamatozású vállalati hiteleknél.

Az igényléseket a megszokott módon a kereskedelmi bankoknál, illetve a lízingcégeknél lehet benyújtani, de az EXIM-től közvetlenül is igényelhetnek finanszírozást a vállalatok. A kormány még 2023. február 1-én indította el a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot 700 milliárd forintos keretösszeggel. A programot három konstrukcióval hirdették meg, forgóeszközhitel, beruházási- és zöld beruházási hitel formájában. A nagy érdeklődésre való tekintettel tavaly március 10-én már egyszer döntött a Kormány a hitelkeret 1000 milliárd forintosra bővítéséről, ez bővült most további 200 milliárddal. (lásd korábbi bejegyzéseinket)