Összehasonlítás

Szűrés

TOP termékek

Digit blog - hírek, tesztek, tanácsok

Szép nyomat 3. - Nyomatok felületvédelme

Csilla
2021.02.17 15:30
Szép nyomat 3. - Nyomatok felületvédelme

A nyomatok minőségmegőrzése sajátos kihívás elé állít bennünket amikor a "tartósításról", a színek megtartásáról, vagy a nyomat tárolásáról van szó.

Vászon- és papírnyomatok felületvédelme

A nyomatot érő külső hatások lehetnek kémiai jellegűek, - így az UV-sugárzás, vegyi anyagok, valamint maga a vászon is képes előidézni a színek fakulását – illetve mechanikaiak, jellemzően a dörzsölés, karcolás, gyűrődés.

A festővászonra készült eredeti művészi alkotásokat évszázadokon keresztül fényezőlakk (varnish) alkalmazásával védték a külső behatások ellen, ez azonban nem kompatibilis a tintasugaras (inkjet) nyomatokkal. A védőbevonattal szemben azonban továbbra is követelmény, hogy vízhatlan, rugalmas és a sárgulásnak ellenálló felületet adjon, vagyis, hogy kémiai és mechanikai védelmet nyújtson.

A felületkezelés, vagyis a laminálás fajtája és szükségessége függ a felhasznált festék fajtájától és a kész nyomat alkalmazásától, felhasználásától.

A legtöbb oldószeres festékkel nyomtatott anyag akár 2-4 évig is ellenáll az UV sugárzásnak kültéren is, mielőtt láthatóvá válnának a fakulás nyomai, a karcolásokkal szemben azonban csak mérsékelten ellenálló. Az UV-festékkel nyomtatott anyag a kiváló kültéri élettartam mellett dacol a karcolásokkal is, de még ezen nyomatoknál is javasolt lehet a laminálás.

A pigmentes festékkel nyomott anyagokat viszont szinte minden esetben tanácsos laminálni, amennyiben a legkisebb fizikai behatástól tartunk, vagy még inkább, ha kültérre kerülnek elhelyezésre. A pigmentes tinták ugyan ellenállóbbak az időnek, mint a dye-tinták, viszont fogékonyabbak a sérülésekre.

Vászonnyomatok esetén a laminálás legegyszerűbb, akár "házilag" is alkalmazható kellékei:

  • A ClearShield Canvas vízbázisú folyékony laminátum, amely vízálló anyagoknál, illetve vízálló pigmentes tintákkal alkalmazható. Ecsettel, festőhengerrel, festékszóró pisztollyal egyenletesen felvihető a vászonra.
  • Az oldószeres ClearJet AFA (Fine Art) lamináló spray, amelyet a vízre érzékeny dye-tintákhoz ajánlunk.

A művészi papírnyomatoknál (pl. fotópapír) ugyanakkor jellemzően elterjedt a védőüveg használata, ami természetesen nem igényel egyéb felületvédelmet. Azonban a mindennapi kezelés, illetve a keretezés során a papírnyomatok is kitettek az ujjlenyomatoknak, nedvességnek, gyűrődésnek. Mindezek elkerülhetők a ClearShield Classic lamináló folyadékkal, ami a papírnyomatok esetében is szükségtelenné teszi a védőüveg alkalmazását, legalábbis minőségmegőrzési céllal. Ecsettel, festőhengerrel, festékszóró pisztollyal ugyancsak felvihető.

A ClearShield és ClearJet laminálófolyadékok megtalálhatók webáruházunkban.