Összehasonlítás

Szűrés

TOP termékek

Digit blog - hírek, tesztek, tanácsok

Szép nyomat 4. - A tinta megfelelő száradása

Csilla
2021.04.28 15:30
Szép nyomat 4. - A tinta megfelelő száradása

A tinta megfelelő száradása azért fontos, mert alapvetően befolyásolja a nyomat minőségét.

A nyomtatási folyamat alatt és ezután a megfelelő tintaszáradást négy tényező határozza meg: a tinta kompatibilitása a nyomathordozóval, a nyomtatás sebessége, a nyomat utószáradására rendelkezésre álló idő és az ICC színprofil.

Lássuk tehát, hogy e négy tényező hogyan segíti elő a tinta megfelelő száradását, tapadását:

 

A tinta kompatibilitása: Ezt mindenképpen tanácsos tudni vagy meghatározni a nyomathordozó vásárlása előtt. A kompatibilitási tényezők egyebek között a tinta esetleges megfolyását, a száradást, illetve a színtelítettséget befolyásolják. A kompatibilitással kapcsolatos információk minden terméken szerepelnek.

A nyomtatás sebessége: Ezt a tényezőt gyakran nem veszik figyelembe a tintaszáradás kapcsán. A túl gyors nyomtatás azt eredményezheti, hogy még azelőtt újabb tintaadag kerül a nyomathordozóra, hogy a nyomtatófej által felvitt aktuális tintamennyiség megfelelően kiszáradhatna és tapadhatna. Próbálja a printer sebességét csökkenteni a dpi nyomatminőség növelésével és/vagy a nyomtatási menetek számának növelésével. 

Az időtényező: A tinta megfelelő kiszáradásához és tapadásához idő kell. A tinta rögtön a nyomtatás után száraznak tűnhet, de a legjobb gyakorlat az, ha még 24 óráig száradni hagyjuk a nyomatot. Ezt a száradási többletidőt a tinta tökéletes tapadása hálálja meg.

Az ICC színkalibrációs profilok: Ezek határozzák meg egyebek között a nyomtatás sebességét, a tintaadagolást, a színhűséget, vagyis a megfelelő színprofil használata alapvető fontosságú a jó tintaszáradás és -tapadás, tehát a szép nyomat szempontjából.

 

Sorozatunk kapcsán figyelmükbe ajánljuk eredeti és utángyártott, kimagasló minőségű tintáinkat.