Összehasonlítás

Szűrés

TOP termékek

Digit blog - hírek, tesztek, tanácsok

Szép nyomat 5. - A nyomathordozó szélének pöndörödése

Csilla
2022.08.22 09:30
Szép nyomat 5. - A nyomathordozó szélének pöndörödése

Több speciális média esetében tapasztalható, hogy a feltekercselt anyag széle felpöndörödik és nehezítetté válhat a befűzés, illetve maga a nyomtatás.

Ennek elkerülésére adunk néhány tippet.

A tartós felpöndörödés nagy eséllyel kiküszöbölhető, ha a tekercset a nyomtatás megkezdése előtt 24 óráig hagyjuk „akklimatizálódni” a majdani nyomtatási környezetben. A magas páratartalmú helyiségben tárolt illetve nyomtatott média hajlamosabb a pöndörödésre. A legkedvezőbb az 50% körüli relatív páratartalom és a 21˚C körüli hőmérséklet.
A magas páratartalom mellett az extrém fűtési hőmérséklet is negatívan befolyásolhatja a média pöndörödését. Azoknál a nyomtatóknál, ahol a nyomathordozó előmelegítése lehetséges, ennek ideális hőmérsékletére 40-45˚C fok javasolt.

A csekély pöndörödésű média esetében elég a befűzéskor nyomtatandó anyagszélhez képest kb. 15 cm-t ráhagyni.
Ha azonban nagyobb pöndörödést tapasztalunk, a befűzéskor legalább 30 cm-t hagyjunk rá a befűzött anyagszélre és rögzítsük maszkolószalaggal is a feltekercselő orsóhoz, ideálisan három helyen: jobb és bal oldalon, illetve középen is. Ha ez lehetséges, a feltekercselő egységet a megfelelő feszességűre állítsuk, mielőtt elkezdjük a nyomtatást, és ellenőrizzük azt is, hogy a ragasztás azután sem enged el, hogy a nyomtatás elindult.

A téma kapcsán figyelmükbe ajánljuk webáruházunk és honlapunk nyomtatási illetve nyomathordozókkal kapcsolatos oldalait:
webáruház: www.digit.hu/nyomathordozo
honlap: www.nagyformatumu.hu/hu/nyomathordozok-szeles-formatumu-tintasugaras-nyomtatokhoz